Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko se pomstilo novinářce. Poslalo ji na 20 měsíců do vězení

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Istanbul - Turecko vyneslo další sporný verdikt nad nepohodlnou novinářkou. Soud poslal Arzu Yildizovou na 20 měsíců do vězení novinářku a na dva roky ji zbavil rodičovských práv.

Matka dvou dětí, z nichž jednomu je 13 měsíců, byla odsouzena za zveřejnění videa. Šlo o záznam ze soudního procesu s prokurátory, kteří nařídili vyšetřování dodávek zbraní z Turecka do Sýrie. Zřejmě je poslala turecká tajná služba MÍT pro syrskou opozici, včetně radikálních islamistů.

Fotografie a video z ledna 2014, na nichž nákladní vozy směřují z Turecka do Sýrie, zveřejnili šéfredaktor opozičního listu Cumhuriyet Can Dündar a redaktor téhož listu Erdem Gül. Vláda tvrdila, že vezla pomoc Turkmenům v Sýrii.

"Byl to akt pomsty," řekl dnes advokát novinářky Alpdeger Tanriverdi. Dodal, že v mnoha jiných podobných případech soud paragraf o zbavení rodičovských práv neaplikoval. "Žádný soud, ani padišáh (dřívější titul osmanských panovníků) mně nemůže vzít mé děti," podotkla novinářka Yildizová k rozhodnutí tureckého soudu.

Verdikt soudu neznamená, že Yildizové bude zamezeno ve fyzickém kontaktu s dětmi. Nebude ale po dva roky smět sama jednat jako jejich zákonný zástupce. Například je nebude moci sama přihlásit do školy, založit jim v bance účet ani s nimi sama vycestovat ze země. Právní úkony stran dětí bude moci dělat jen společně s jejich otcem. Yildizová je vdaná.

Vedle novinářů byla loni kvůli kauze dodávek zbraní do Sýrie zatčena i řada tureckých prokurátorů a policistů, kteří se podíleli na vyšetřování. Na jejich případy bylo uvaleno informační embargo.

Témata:  Turecko novináři

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy