reklama

Blokáda, kterou nařídila Saúdská Arábie, začala 6. listopadu a je zatím poslední kapitolou více než dvouletého konfliktu arabské aliance se šíitskými povstalci v Jemenu.

V sobotu v jemenské metropoli Saná přistály po týdnech první tři letadla s humanitárními pracovníky OSN a téměř dvěma miliony dávek vakcíny proti choleře, kterou se uplynulý rok v zemi na jihu Arabského poloostrova nakazilo na 900.000 lidí. Podle oblastního ředitele humanitární organizace UNICEF v Jemenu Geerta Cappelaereho naléhavě potřebuje pomoc přes 11 milionů dětí. Každých deset minut zde prý jedno dítě podlehne léčitelné nemoci.

Přístav Hudajdá mají nyní pod kontrolou rebelové z kmene Hútíů. "Loď je 106 metrů dlouhá a veze 5500 tun mouky," řekl místní činitel o prvním plavidle s pomocí, které sem dorazilo od 6. listopadu. UNICEF dnes zároveň uvedl, že dvě jeho lodě s léky a filtry na vodu stále nezískaly povolení na zakotvení v přístavu Hudajdá.

V Jemenu trvají boje už dva a půl roku. "Jemen čelí nejhorší humanitární krizi, jakou jsem kdy viděl," řekl agentuře AP Cappelaere. "Bohužel válka v Jemenu je válkou proti dětem," dodal.