reklama

Vyhoštění Gagijeva do Ruska již schválily vídeňské soudy i rakouský ministr spravedlnosti. Advokáti "zabijáka číslo jedna" ale proti rozhodnutí o vyhoštění podali další stížnost s argumentem, že ruská vězeňská správa i přes všechny sliby a záruky nedokáže zajistit přežití jejich klienta za mřížemi.

Háček nejspíše nebude ani ve strachu z létání, ani z ruské vazby, ale Gagijev se chytá každého stébla, protože ví, že ve vlasti jej čeká odsouzení na doživotí. Stál totiž údajně v čele zločinecké skupiny, která na severním Kavkaze spáchala i "na současné Rusko bezprecedentní množství vražd". Zatím se zdá, že se vyhoštění zadrhlo na neurčito.

Gagijev byl na ruskou žádost zadržen ve Vídni v lednu 2015 a pak jej soud propustil na kauci 100.000 eur (asi 2,5 milionu Kč). O jeho vydání usilovala také Sofia, protože používal padělaný bulharský pas, ale bulharskou žádost Vídeň odmítla.

Podle ruských úřadů byl Gagijev od roku 2008 hlavou "extrémně brutální" organizované zločinecké skupiny zodpovědné za několik vražd vládních úředníků a policistů v Severní Osetii. Šest z nich údajně zabil v letech 2012 a 2013 vlastní rukou, než uprchl z Ruska. Gagijevovu bandu podle listu Kommersantu tvořili nejen "obyčejní bandité", ale i příslušníci speciálních jednotek ministerstva vnitra.