Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový státní svátek v Zimbabwe oslavuje Mugabeho narozeniny

Zimbabwe
Zimbabwe
Foto: Pixabay

Harare - Narozeniny odstoupivšího zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho budou napříště v zemi státním svátkem. Pro opatření údajně intenzivně lobbovalo mládežnické křídlo vládnoucí strany ZANU-PF.

Vláda prohlásila 21. únor za Národní den mládeže Roberta Gabriela Mugabeho, napsal dnes zimbabwský státní deník The Herald. Podle zpravodajské stanice BBC vláda o novém svátku uvažovala už od srpna. Rozhodnutí bylo nakonec oznámeno ve vládním věstníku v pátek, tedy v den, kdy po 37leté vládě Mugabeho nastoupil do prezidentského úřadu Emmerson Mnangagwa.

"Situace v naší se vrátila k normálu," oznámily necelé dva týdny po zahájení vojenské "Operace obnova poselství" ve společném prohlášení zimbabwská armáda a policie. Policie, která během převratu do velké míry vyklidila pole, má nyní začít hlídkovat společně s vojáky a znovu plnit svoji funkci, "jak jí ukládá ústava".

Zároveň se však objevily zprávy o sérii incidentů. "Bezpečnostní složky dostávají informace o rabování a nelegálním zabavování majetku, zejména farem a domů," uvádí prohlášení. Podle bezpečnostních složek je takové počínání trestné, v rozporu se sjednotitelským přístupem nové vlády a jeho pachatelé "se setkají s plným hněvem zákona".

Nový prezident Mnangagwa ještě před nástupem do funkce odrazoval občany od vyřizování účtů z minulosti a vyzval celou zemi, aby se spojila při budování nové demokracie a hlavně při rekonstrukci zničené ekonomiky.

Témata:  Robert Mugabe Zimbabwe

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy