Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud se Zarrabem v USA je jen záminkou k uvalení sankcí, zlobí se Turecko

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara/New York - Turecko dnes opakovaně vyzvalo Spojené státy, aby upustily od soudu s Rezou Zarrabem. Tento obchodník čelí obvinění, že porušil americké embargo uvalené na Írán. Podle všeho má také blízké vztahy k tureckému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi.

Soud, který měl začít dnes, byl bez vysvětlení odročen na 4. prosince. Turecký vicepremiér a mluvčí turecké vlády Bekir Bozdag proces označil za "nepopiratelné spiknutí proti Turecku", které nemá žádný právní podklad.

"Chtějí na Turecko prostřednictvím soudu se Zarrabem uvalit určité sankce. Obchod mezi Íránem a Tureckem se ale odvíjí v souladu s tureckými zákony a mezinárodním právem," řekl Bozdag televizi Kanal 24. "Možná Zarrabovi řekli 'Buďto strávíte zbytek života ve vězení, anebo se podepíšete pod to, co vám nadiktujeme'. Pohrozili mu trestem, aby obvinění podepsal," dodal Bozdag.

Několik amerických médií ovšem uvedlo, že se Zarrab rozhodl s americkou justicí spolupracovat. Agentura AFP napsala, že proces by mohl odhalit skutečnosti, jež by mohly poškodit renomé turecké vlády i prezidenta.

Překupník zlata byl totiž v roce 2013 ústřední postavou korupčního skandálu, který vedl až ke špičkám Erdoganova režimu. Na svobodu se tehdy dostal díky čistkám v policii a soudnictví.

Reza Zarrab byl zatčen loni v Miami. Spojené státy jej viní z toho, že v letech 2010 až 2015 ve spolupráci s bankéřem státní banky Halkbank Hakanem Atillou prostřednictvím amerických bank provedl nelegální finanční transakce ve prospěch íránské vlády a dalších íránských subjektů, ačkoli se na ně vztahovaly americké sankce. Převody byly údajně maskovány jako operace týkající se potravin, na něž se sankce nevztahovaly, přičemž celkově se jedná o stovky milionů dolarů.

"Netřeba dodávat, že vznesená tvrzení (turecké strany) jsou směšná," uvedl k věci prokurátor Kim H. Joon minulý týden. Případem se zabývají profesionální státní zástupci, kteří se soustředí na americké právo, a nikoli na tureckou politiku. "Nejsou to gülenisté," dodal Kim.

Témata:  Turecko USA soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy