Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Španělsku se objevila atypická forma nemoci šílených krav

Španělsko
Španělsko
Foto: INT

Paříž - Španělsko ohlásilo případ atypické formy takzvané nemoci šílených krav na jedné farmě poblíž hranice s Portugalskem. S odkazem na španělské ministerstvo zemědělství o tom dnes informovala Světová organizace pro zdraví zvířat (OIE).

Postižená kráva je z okresu EL Sahugo v regionu Kastilie a León. Z této oblasti byl hlášen už jiný případ atypické nákazy bovinní spongiformní encefalopatie (BSE) letos v březnu. Ten nynější má podle odborníků formu H.

BSE byla poprvé diagnostikována v roce 1986 v Británii, kde v 90. letech decimovala chovy hovězího dobytka. Kvůli pozření nakaženého masa v Evropě zemřelo více než 100 lidí. Všichni z nich se nakazili lidskou formou BSE, takzvanou Creutzfeldt-Jakobovou nemocí (CJD), která je nevyléčitelná a smrtelná.

V posledních letech se atypické formy BSE čas od času objevují u jednotlivých kusů dobytka, což vede k dočasným obchodním omezením.

Témata:  BSE (bovinní spongiformní encefalopatie) - nemoc šílených krav Španělsko krávy

Aktuálně se děje

7. května 2024 18:19

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy