reklama

"Česká republika o vyjmutí ze seznamu usilovala řadu let. Tento krok je nesmírně důležitý pro případné budoucí otevření čínského trhu pro produkty z hovězího masa," uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček. Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) pomůže vyškrtnutí ze seznamu českým vývozcům.

Veterináři o vyškrtnutí ze seznamu usilovali již před posledním známým výskytem nemoci v ČR. V roce 2015 ČR uznala Světová organizace pro zdraví zvířat jako zemi se zanedbatelným rizikem výskytu BSE. "Přesto musela SVS poskytnout následně čínským orgánům rozsáhlé informace o opatřeních k prevenci výskytu BSE a letos v dubnu zorganizovat expertní misi čínských inspektorů zaměřenou výhradně na problematiku BSE," dodal mluvčí.

Čínští experti pak podle něj konstatovali, že opatření v chovech jsou na vysoké úrovni. "Nic tak nebrání obnovení jednání o certifikaci a registraci jednotlivých výrobních závodů, které jsou podmínkou pro vývoz českých hovězích produktů do nejlidnatější země světa," dodal mluvčí. Podle něj jsou nyní rozjednány i dovoz sperma býků, vepřového masa, krmných směsí s mléčnou složkou nebo krmných přídavků.

BSE je degenerativní onemocnění mozku skotu, které vede ke smrti, poprvé byla nemoc diagnostikována v Británii v roce 1986. O deset let později pak vědci potvrdili souvislost mezi BSE a variantní Creutzfeldt-Jakobovou nemocí, jež postihuje lidi. Nákaza se šířila zkrmováním nedostatečně tepelně zpracované masokostní moučky, která se vyráběla z odpadu z jatek a z těl uhynulých zvířat. V ČR se moučky do krmných směsí pro hovězí dobytek nikdy nepřidávaly, přesto se ale mezi roky 2001 a 2009 objevily tři desítky případů. Poslední se v ČR vyskytl začátkem května 2009 na Opavsku.