Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR připlavuje další test svých raket? Japonsko zachytilo podezřelé radiové signály

Severokorejské rakety BM25 Musudan
Severokorejské rakety BM25 Musudan
Foto: Daily Telegraph

Tokio - KLDR se patrně chystá odpálit balistickou střelu. Japonsko tak usuzuje na základě zachycených radiových signálů. Ty však mohou souviset i se zimním výcvikem severokorejských vojáků.

KLDR od dubna do září, kdy odpálila raketu, jež přeletěla japonský ostrov Hokkaidó, každý měsíc odpálila asi dvě až tři střely. Od té doby aktivita Pchjongjangu ustala. Nejnovější satelitní snímky spekulaci Japonska o přípravách na test nepotvrzují. "Zatím nelze definitivně říci, že v brzké době z KLDR dojde k odpálení střely," řekl agentuře Reuters japonský vládní zdroj.

Japonská agentura Kjódó v pondělí oznámila, že vláda signálům věnuje zvýšenou pozornost. Jihokorejská agentura Jonhap s odvoláním na jihokorejský vládní zdroj napsala, že americké, jihokorejské a japonské zpravodajské služby nedávno zaznamenaly aktivitu, jež nasvědčuje tomu, že KLDR plánuje další testy.

"V současné chvíli k tomu přistupujeme diplomaticky, ale pro jistotu máme i vojenské možnosti," uvedl mluvčí Pentagonu plukovník Robert Manning s tím, že USA úzce spolupracuje s Jižní Koreou.

Někteří analytici zdůraznili, že Pchjongjang v minulosti záměrně vydával matoucí signály, aby otestoval americké reakce a lépe maskoval svůj balistický a jaderný program.

Témata:  Severní Korea Japonsko severokorejské zbraně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy