Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Znovuzvolený keňský prezident Kanyatta složil přísahu, policie proti davům nasadila slzný plyn

Uhuru Kenyatta, nový prezident Keni
Uhuru Kenyatta, nový prezident Keni
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Nairobi - Na stadion, kde dnes proběhla inaugurace prezidenta Uhuru Kenyatty, přicházely davy lidí. Stadion s kapacitou 60.000 míst byl zcela zaplněn, policie proti dalším příchozím nasadila slzný plyn.

Prezident Uhuru Kenyatta dnes složil přísahu a ujal se dalšího pětiletého mandátu. Zvolen byl 26. října v opakovaných volbách, jež ale opoziční politik Raila Odingo bojkotoval. První, srpnové volby zrušil soud kvůli chybám volební komise. V říjnu Kenyatta vyhrál, ale jen při 39procentní účasti. Hlasy mu dalo 98 procent hlasujících.

Na stadion v Nairobi dnes ráno dorazili prezidentovi stoupenci a plně ho obsadili. Mnohé do hlavního města svážely autobusy z oblastí, kde má Kenyatta velkou podporu. Další se snažili dostat dovnitř přes policejní kordon a policisté proti nim použili slzný plyn.

Ceremonii na stadionu bylo přítomno několik afrických státníků a do Keni se navzdory složité bezpečnostní situaci vydal také izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Ten ale nebyl přítomen na stadionu a podle izraelského tisku se zúčastní pozdější akce, která se bude konat v prezidentském paláci.

Keňská opozice svolala na dnešek shromáždění, při kterém se měli lidé pomodlit za 70 obětí násilností, které se ve volebním období odehrály. Podle listu Daily Nation ale policie na místo shromáždění poslala zásahové jednotky, které pochodující Odingovy příznivce rozehnaly slzným plynem.

Témata:  Keňa Uhuru Kenyatta

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy