Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katalánští exministři by mohli ještě tento týden opustit vazbu

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Barcelona - Katalánští exministři, kteří jsou od 2. listopadu ve vazbě, by mohli být možná koncem tohoto týdne propuštěni na kauci. Spekuluje o tom deník El Periódico, podle kterého se dnes obhájci politiků chystají předložit žádost o propuštění na svobodu novému soudci, který případ v pátek převzal.

Advokáti exministrů hodlají argumentovat tím, že nejsou důvody pro to, aby jejich klienti byli nadále ve vyšetřovací vazbě. Podle obhajoby se nelze obávat jejich útěku mimo jiné proto, že sedm z osmi exministrů se chystá kandidovat v prosincových volbách regionálního katalánského parlamentu. Jejich kandidatura rovněž znamená, že uznali dočasné převzetí přímé správy Katalánska Madridem.

Podle deníku El Periódico by zřejmě koncem tohoto týdne mohl soudce Pablo Llarena předvolat katalánské politiky a dva separatistické lídry k výslechu. Po něm by měl zvážit, zda je ponechá ve vazbě bez možnosti kauce, jak o tom 2. listopadu rozhodla soudkyně jiného soudu Carmen Lamelaová.

Soudce Nejvyššího soud Llarena případ katalánských exministrů a kauzu dvou separatistických lídrů převzal na vlastní žádost proto, že má na starost kauzu členů bývalého vedení katalánského parlamentu, kteří jsou také obviněni ze vzpoury kvůli snahám o nezávislost Katalánska. Všechny tyto kauzy se točí kolem referenda o nezávislosti z 1. října a kolem rezoluce o nezávislosti, kterou přijal katalánský parlament 27. října. Podle Llareny je logické vyšetřovat případy dohromady.

Llarena, na rozdíl od Lamelaové, neposlal nikoho ze členů bývalého vedení katalánského parlamentu do vazby bez možnosti kauce. Proto mnozí očekávají, že podobné předběžné opatření - tedy vazbu s možností kauce - by mohl Llarena nařídit i v případě exministrů.

Soudce Nejvyššího soudu Llarena tak má nyní na starost případ celé katalánské vlády, kterou Madrid koncem října odvolal, tedy včetně čtyř exministrů a bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta. Tato pětice politiků je v Belgii, kde čeká na rozhodnutí belgické justice o vydání do Španělska. Belgický soud je předvolal na 4. prosince.

Témata:  Katalánsko Španělsko soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy