Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump urazil vysoce postavené demokratické politiky

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Washington - Nejvýše postavení demokratičtí kongresmani Nancy Pelosiová a Chuck Schumer se odmítli dostavit na dnešní plánovanou schůzku s prezidentem Donaldem Trumpem do Bílého domu. Předmětem setkání mělo být financování vládních úřadů, jehož zákonná záruka vyprší 8. prosince.

Politici to oznámili ve společném prohlášení. Prezident před schůzkou na twitteru napsal, že nevidí možnost, jak se s nimi dohodnout. Jednat se mělo o financování vládních úřadů, jehož zákonná záruka vyprší 8. prosince. Kongres musí do té doby schválit nový dočasný zákon, aby vláda a všechny exekutivní agentury nezůstaly bez peněz. Dřívější dohody o financování, platné do prosince, bylo dosaženo za účasti Pelosiové a Schumera v září.

Jednání se měli zúčastnit čtyři nejvýše postavení členové Kongresu: za republikány šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan a vůdce republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell, za demokraty pak Pelosiová, která vede demokratickou menšinu ve Sněmovně reprezentantů, a Schumer, který je šéfem menšinové demokratické frakce v Senátu.

Prezident ale svým tweetem Pelosiovou a Schumera pohoršil natolik, že cestu do Bílého domu odřekli. "Dnes je schůzka s Chuckem a Nancy o budoucím fungování vlády. Problém je, že chtějí, aby nezákonní přistěhovalci zaplavili bez kontroly naši zemi, že slabě bojují se zločinností a chtějí podstatně zvýšit daně. Možnost dohody nevidím!" napsal Trump na twitteru.

"Vzhledem k tomu, že prezident nevidí možnost dohody mezi demokraty a Bílým domem, jsme přesvědčeni, že nejlepší cestou je místo toho jednání s našimi republikánskými partnery v Kongresu," uvádí se v prohlášení Pelosiové a Schumera. Jednání s Ryanem a McConnellem by se podle nich mělo uskutečnit ještě dnes.

Nad očekávaným rychlým dosažením dohody o zákonu, který by zajistil financování vládních úřadů i po 8. prosinci, teď podle agentury AP visí otazníky. Pokud by zákon schválen nebyl, byly by uzavřeny mnohé státní instituce, ale například i národní parky, muzea nebo památky pod federální správou.

Témata:  USA Donald Trump Bílý dům USA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy