Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Estonsko předsedá Radě Evropy: S uprchlíky si také neví rady. Kvóty pouze přejmenovalo

Estonsko, ilustrační foto
Estonsko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brusel - Spor, který dělí státy Evropské unie v otázce reformy azylového systému bloku, momentálně řeší Estonsko. Ani to ale nedokázalo přinést zásadní změnu. Návrh stále obsahuje trvalý mechanismus přerozdělování žadatelů o azyl podle kvót.

Estonské předsednictví EU dnes do čtyř stránek textu shrnulo diskuse, které s ostatními zeměmi bloku o reformě vedlo. Text stejně jako původní návrh Evropské komise z května 2016 počítá se třemi stupni síly migračního tlaku i reakce unie a států.

"Dokument zdůrazňuje prevenci, potřebu vyvinout veškeré úsilí, abychom se do krizových stupňů systému v první řadě vůbec nedostali. To je podle nás klíčový prvek," řekl mluvčí estonského předsednictví Jüri Laas.

Podle diplomata jedné z unijních zemí Estonci v materiálu zmiňují ve vyšších stupních krize možnost dobrovolného i povinného přerozdělování migrantů, "ze všech sil se ale snaží soustředit na něco jiného". Slovo "kvóty" tak například v textu není zmíněno ani jednou, hovoří se opakovaně o "spravedlivém podílu".

Témata:  EU Estonsko uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy