Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko chce požádat o revizi režimu dodávek do Sýrie

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek/Moskva - Rusko požaduje revizi mechanismu humanitárních dodávek do Sýrie, které jsou nyní doručovány z okolních zemí bez vědomí Damašku.

Na schůzi Rady bezpečnosti OSN to dnes řekl stálý ruský zástupce v OSN Vasilij Něbenzja. Obvinil také koalici vedenou Spojenými státy, že rozděluje Syřany.

Dovoz humanitárních zásob do Sýrie z okolních zemí schválila v roce 2014 RB OSN. Podle Něbenzji je třeba tento systém změnit. "Radu bezpečnosti čeká diskuse o přeshraničních operacích, které nikdo nemonitoruje. Tento mechanismus nemůže dále pokračovat, protože narušuje svrchovanost Sýrie a odporuje principům mezinárodní humanitární spolupráce, již koordinuje Valné shromáždění OSN," řekl Něbenzja s tím, že Moskva vyvolá v radě konzultaci na toto téma.

Podle Něbenzji koalice, jíž velí Spojené státy, přispívá svým postupem v Sýrii k rozdělování jejích obyvatel. Zřizuje údajně místní správy v oblastech, z nichž byli vytlačeni radikálové z Islámského státu (IS). Koalice s těmito nově vytvořenými správami jedná o obnově ekonomiky na územích, i když při jednáních nejsou zástupci syrské vlády. "To, co koalice dělá, se rovná rozdělování země," řekl Něbenzja.

Témata:  Rusko Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy