Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Armáda USA odmítá, že by zabila deset civilistů v Somálsku

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: marines.com **www.marines.com**

Mogadišo - Armáda Spojených států popřela, že má na svědomí smrt deseti civilistů. Ti údajně zahynuli v srpnu na jihu Somálska.

Podle dnešní zprávy agentury AP to armáda uvedla po pečlivém prošetření tehdejších událostí.

Akci podporovanou americkými vojáky provedly somálské síly 25. srpna na jedné farmě ve vesnici Barire. Somálské ministerstvo informací nejprve tvrdilo, že při zásahu zahynuli pouze islamisté z radikálního hnutí Šabáb. Později ale uvedlo, že zemřelo deset civilistů, včetně tří dětí a jedné ženy. Z jejich smrti úřady posléze vinily Američany.

Vojenské velitelství USA pro Afriku (Africom) tehdy potvrdilo, že americké síly podporovaly somálské jednotky, které v oblasti prováděly neupřesněnou operaci. V souvislosti s tím uvedlo, že informace o civilních obětech bere vážně a jako obvykle je prošetří.

V prohlášení, které Africom vydalo dnes večer, se uvádí, že "pečlivé prověření" uvedené operace ukázalo, že "jedinými oběťmi byli ozbrojení nepřátelští bojovníci".

Témata:  U.S. ARMY Somálsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy