Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová prezidentka Tchaj-wanu patrně popudí Peking. Co řekla ve svém projevu?

Cchaj Jing-we
Cchaj Jing-we
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Tchaj-pej - Nová tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen měla dnes inaugurační projev a s napětím se čekalo, jak se vyjádří na adresu Číny.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem, pokud by ostrov vyhlásil samostatnost.

Cchaj Jing-wen dnes vyzvala ke vstřícnému dialogu s Čínou, zároveň ale prohlásila, že bude střežit suverenitu a území ostrova. Nezmínila, že Tchaj-wan je součástí Číny, což Peking zřejmě popudí. USA již oznámily, že se na spolupráci s Cchaj těší.

Cchaj, která je první ženou v čele Tchaj-wanu, přislíbila zodpovědný přístup ve vztazích s Pekingem a stabilitu. Navrhla odložit vzájemné spory a věnovat se společnému rozvoji v oblastech Východočínského a Jihočínského moře.

Prezidentka stojí v čele Demokratické pokrokové strany (DPP), která je tradičně vnímána jako síla prosazující nezávislost na pevninské Číně či minimálně zachování současného stavu. Bývalý tchajwanský prezident Ma Jing-ťiou prosazoval se svou Národní stranou (Kuomintang) politiku sbližování s pevninskou Čínou.

Témata:  Tchaj-Wan Cchaj Jing-wen

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy