Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Blokáda KLDR? Rusko odmítá, Lavrov zkritizoval manévry USA

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Foto: mid.ru

Minsk - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov během návštěvy Běloruska řekl, že Moskva nepodpoří blokádu Severní Koreje, k níž v noci na dnešek vyzvaly USA v Radě bezpečnosti kvůli dalšímu raketovému testu KLDR. Také kritizoval Spojené státy za jejich chování vůči Pchjongjangu.

USA ve středu v Radě bezpečnosti OSN vyzvaly všechny země, aby ukončily veškeré diplomatické i obchodní vztahy se Severní Koreou. "Nejsme nakloněni této myšlence, protože jak už jsme řekli dříve, sankce nefungují," řekl Lavrov. 

"Dále uvedl, že americká strana Rusku v září důvěrně sdělila, že vojenské cvičení v oblasti Korejského poloostrova uspořádá až na jaře.

Podle Lavrova by možná KLDR do jara žádné testy nedělala a přestávky se mohlo využít k dialogu. "A oni (USA) najednou provedli vojenské cvičení v říjnu, v listopadu a chystají další v prosinci," řekl Lavrov.

Podle ruského ministra zahraničí by Washington měl jasně říci, zda se snaží dosáhnout zničení KLDR svými provokativními akcemi. Za ni označil Lavrov i středeční výrok americká velvyslankyně při OSN Nikky Haleyové. Ta v Radě bezpečnosti OSN řekl, že USA válku sice nechtějí, ale pokud propukne, režim KLDR bude "zcela zničen."

Témata:  Sergej Lavrov Rusko Severní Korea

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy