Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Návštěva čínského vyslance v KLDR řešení krize nepomohla. "Na rakeťáčka to nestačilo", směje se Trump

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Peking - Severní Korea tento týden pokusně vypálila svou zatím nejvyspělejší balistickou raketu. Z toho je podle amerikého prezidenta Donalda Trumpa patrné, že návštěva čínského vyslance v KLDR řešení krize na Korejském poloostrově příliš nepomohla.

"Zdá se, že čínský vyslanec, který se právě vrátil ze Severní Koreje, neměl na rakeťáčka žádný vliv," napsal Trump na twitteru.

Jako "rakeťáka" Trump označil Kim Čong-una již dříve. Ve svém prvním projevu ve Valném shromáždění OSN letos v září uvedl, že "rakeťák podniká misi, která bude sebevražedná pro něj i pro jeho režim".

Zvláštní vyslanec čínského prezidenta Si Ťin-pchinga navštívil KLDR tento měsíc. Oficiální náplní návštěvy Sung Tchaa bylo informovat Pchjongjang o říjnovém sjezdu Komunistické strany Číny. Zda čínský diplomat jednal v KLDR také o severokorejském jaderném programu, není jasné.

Severní Korea ve středu brzy ráno místního času (v úterý večer SEČ) otestovala raketu, o které tvrdí, že je schopna zasáhnout celé Spojené státy. Podle jihokorejské armády střela dosáhla výšky 4500 kilometrů, což je v rámci severokorejských testů dosud nejvíce.

Témata:  Donald Trump Čína Severní Korea

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.