Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

RT nesmí do Kongresu USA. Moskva zuří

Federální Kongres Spojených států amerických
Federální Kongres Spojených států amerických
Foto: house.gov

Washington/Moskva - Ruská média zařazená v USA na seznam "zahraničních agentů" nebudou mít napříště vstup do amerického Kongresu. Moskva už rozhořčeně varovala před analogickou odvetou.

Nálepku zahraniční agent nedávno dostala americká odbočka ruské státní televize Russia Today (RT). Zákon o zahraničních agentech, tedy subjektech financovaných cizí vládou, platí v USA už od 30. let minulého století, v Rusku obdobné ustanovení vstoupilo v platnost před pěti lety. V obou zemích se označení přiděluje selektivně a je vnímáno hanlivě.

Právě zařazení RT mezi zahraniční agenty bylo podle Kongresu důvodem odebrání parlamentní akreditace. Novináři ruské televize, považované v USA za nástroj kremelské propagandy, tak nebudou mít přístup do žádné z obou parlamentních komor, nebudou moci přímo referovat ani o veřejných slyšeních v jednotlivých kongresových výborech.

Prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov krok Kongresu označil za nepřátelský a nedemokratický akt, který je v rozporu se zásadami svobody slova. "Toto rozhodnutí nezůstane bez odpovědi," varoval.

Ruský premiér Dmitrij Medveděv dnes označil stav rusko-amerických vztahů za "děsivý", nejhorší od dob studené války. Přirovnal ho dokonce k protikomunistickým honům na čarodějnice, které v USA v 50. letech minulého století rozpoutal senátor Joseph McCarthy.

Témata:  Kongres Spojených států amerických (United States Congress) USA Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy