Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonský císař Akihito abdikuje 30. dubna, nahradí ho korunní princ Naruhito

Japonský císař Akihito
Japonský císař Akihito
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Tokio - Japonský císař Akihito by měl odstoupit 30. dubna 2019 a na trůn má 1. května usednout korunní princ Naruhito. Na tomto datu se podle japonské televize shodla zvláštní komise, které předsedá premiér Šinzó Abe. Očekává se, že termín bude oficiálně potvrzen 8. prosince.

Bude to první odstoupení japonského monarchy po téměř 200 letech. "Rozhodli jsme, že k uplatnění (zvláštního zákona umožňujícího panovníkovi odstoupit) by mělo dojít 30. dubna 2019," řekl Abe. Císaři tehdy bude 85 let.

Akihito loni v srpnu vyjádřil obavy, že mu vysoký věk neumožní dostát povinnostem. Monarcha v minulosti podstoupil operaci srdce a léčbu rakoviny prostaty. Jeho televizní rojev vyvolal sympatie a porozumění veřejnosti.

Japonský parlament letos v červnu schválil zákon umožňující císařovu abdikaci. Je na vládě, aby vypracovala podrobnosti včetně harmonogramu.

Akihito, první japonský císař, jenž si nenárokoval božský původ, na trůn nastoupil v roce 1989. Je to 125. panovník dynastie, která v zemi vycházejícího slunce vládne přes 2600 let.

Témata:  Akihito Japonsko Šinzó Abe

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.