Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie v německé Postupimi zneškodnila balíček, zřejmě obsahoval výbušninu a hřebíky

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín – Němečtí pyrotechnici dnes zneškodnili balíček s výbušninou, který byl objeven poblíž vánočních trhů v centru německého města Postupim. V centru města se pohybuje i pes speciálně vycvičený na hledání výbušnin.

"Podezření na nekonvenční výbušné či zápalné zařízení se potvrdilo," informovala na twitteru braniborská policie poté, co pyrotechnici prozkoumali podezřelý balíček. Podle agentury DPA němečtí policisté termínem "nekonvenční výbušné či zápalné zařízení" často označují bomby.

Podle ministra vnitra spolkové země Braniborsko byly uvnitř balíčku hřebíky a jistá látka. Zda se jednalo o výbušninu, se zjišťuje. Okolí místa nálezu policie uzavřela, později nařídila i evakuaci všech obyvatel z přilehlých bytů a obchodů.

Pak pyrotechnici balíček zničili. Ještě předtím jej ale prozkoumali pomocí rentgenu. Nelze tak zatím říci, zda se jednalo o bombu či pouze o její atrapu, uvedl ministr vnitra Karl-Heinz Schröter. "Vyšetřování je na začátku," dodal.

„Podezření na nekonvenční výbušné zařízení se potvrdilo," informovala na twitteru braniborská policie poté, co pyrotechnici prozkoumali podezřelý balíček.

Policie na twitteru "na základě fám", které se začaly šířit, vyzvala, aby lidé nedělali urychlené závěry. "Prosíme, abyste se vystříhali jakýchkoli spekulací kolem nalezeného předmětu. Prověřování stále není ukončeno," doplnila braniborská policie.

Policejní mluvčí Peter Meyritz uvedl, že balíček o velikosti 40 krát 50 centimetrů přinesl doručovatel do lékárny na rohu ulic Brandenburger Strasse a Dortustrasse v centru braniborské metropole. Při jeho rozbalování si zaměstnanec všiml drátů a zavolal policii. Ta následně uzavřela centrum včetně vánočních trhů. Nyní se prověřuje, zda podobné balíčky nedostaly také jiné obchody v okolí. 

Za necelé tři týdny uplyne rok od atentátu v Berlíně, při kterém zahynulo 12 lidí včetně jedné Češky. Islamista Anis Amri si za terč svého útoku vybral právě vánoční trhy v západní části berlínského centra.

Témata:  bomba na vánočních trzích v Postupimi výbušniny policie Německo Německo

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy