reklama

Slobodan Praljak byl 29. listopadu v Haagu odsouzen k 20 rokům za mřížemi za zločiny spáchané během války v Bosně v 90. letech. Po vyslechnutí verdiktu někdejší generál vypil smrtící tekutinu a následně v nemocnici zemřel. Jak se mu podařilo propašovat chemikálii do soudní síně v Haagu, zatím není jasné.

Tribunál OSN dnes oznámil, že incident bude vyšetřovat nizozemská policie, ale také nezávisle ICTY. Nezávislé vyšetřování by mělo být dokončeno do 31. prosince, kdy ICTY svou činnost definitivně ukončí.

Objasnit okolnosti sebevraždy si přeje také Záhřeb, zdůraznil chorvatský ministr spravedlnosti Dražen Bošnjaković. "Stále tu je mnoho nejasností, například: jak se jed dostal do soudní síně, proč bezpečnost nezareagovala dostatečně rychle a jak je možné, že záchranáři dorazili tak pozdě," řekl. "Chorvatsko chce o těchto tragických událostech znát veškerá fakta," dodal.

Soudní lékaři dnes zahájili pitvu Praljakova těla. Podle nizozemské prokuratury se jí jako pozorovatelé na žádost ICTY účastní i dva chorvatští odborníci. Kdy bude k dispozici výsledek, prokuratura neuvedla.

"Slobodan Praljak není válečný zločinec. S pohrdáním odmítám váš rozsudek," pronesl exgenerál bezprostředně po přečtení verdiktu předsedou senátu Carmelem Agiusem a nato vypil obsah nádobky, kterou držel v ruce. Následně se mu udělalo nevolno a byl převezen do nemocnice, kde pak zemřel.

Praljak bude pohřben v rodinném kruhu na záhřebském ústředním hřbitově, informovala chorvatská média. Generál údajně už před dvěma lety sepsal instrukce pro případ své náhlé smrti. Chorvatská média v "dopise na rozloučenou", jak dokument označují, spatřují důkaz, že Praljak svou sebevraždu dlouho plánoval. Vecernij list napsal, že pohřeb zorganizuje sdružení chorvatských generálů a nikoliv vláda, aby se Záhřeb vyhnul mezinárodní kritice.

Odsouzení Praljaka i dalších bosenských Chorvatů v minulých dnech kritizoval premiér Andrej Plenković, který rozsudek označil za "morální nespravedlnost", i prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová, podle které si generál raději vzal život, než aby "žil s odsouzením za činy, o kterých tvrdil, že je nespáchal". Podle některých chorvatských politiků ale bývalý režisér Praljak svou smrt zinscenoval, aby se stal národním hrdinou a mučedníkem.