reklama

Předtím navštívil domov pro sirotky, svobodné matky a chudé seniory, který v Dháce založila Matka Tereza. Před odletem z Bangladéše se také setkal se studenty na univerzitě, kterou na začátku 70. letech po skončení války za nezávislost založili katoličtí kněží.

Shromážděným kněžím a jeptiškám papež oznámil, že nepřednese osmistránkový projev, který měl připravený, a místo toho k nim promluví od srdce. "Nevím, zda to bude horší, nebo lepší, ale slibuji, že to nebude tak nudné," zažertoval. Následující čtvrthodinu již František shromážděným nedovolil, aby si odpočinuli od smíchu.

"Kolik jen náboženských komunit zničily pomluvy?" řekl papež a dodal, že vychází z vlastní zkušenosti. "Dávejte si, prosím, pozor na jazyk," vyzval shromážděné.

Není to poprvé, co se pontifex na věřící s takovou výzvou obrátil. Neblahý dopad pomluv na církev - kde slib poslušnosti, striktní hierarchie a uzavřené komunity mohou vyvolávat žárlivost a popuzení - připomíná papež pravidelně.

V roce 2014 František během vánočního pozdravu vatikánské správě odsoudil 15 "duchovních nemocí", kterými podle něj vatikánští byrokraté trpí. Varoval je tehdy například před "terorismem pomluv", "duchovní Alzheimerovou chorobou" či "patologií moci".