Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Člověka koupíte i dnes. V severní Africe si pořídíte otroka za pár tisíc korun

Otroctví, ilustrační foto
Otroctví, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Tripolis, Libye - "Osm set," vykřikuje dražitel a přijímá další nabídky. Nakonec se ustálí cena na 1200 dinárech, tedy přibližně 800 dolarů (17 tisíc korun). Dražba pokračuje dál, předmět zájmu se nemění. Nejde přitom o auta, starožitnosti nebo nějaké věci. V severní Africe se rozmáhá obchod s otroky.

Televize CNN obdržela nahrávku z mobilního telefonu, kde je vidět vyděšený mladík, kolem kterého vykřikují zájemci, kolik jsou za něj schopni dát. Je nigerijského původu a dražitel ho představuje jako "silného, mladého, vhodného na farmářské práce". Nakonec byl jeho život vydražen za 800 dolarů. Otroka na zdejší aukci však seženete i za poloviční částku.

"Potřebuje někdo kopáče? Mám tady kopáče, silného, vykope vám všechno," hlásí jiný "prodejce". Dražba trvá jen několik minut a z lidské bytosti se stává pouhý majetek. Podle odborníků je tohle přímý důsledek toho, že Evropa zavřela hranice a pokouší se uprchlíky držet v Africe. pašeráci přišli o výnosný byznys, začali proto prodávat otroky.

Každý rok desítky tisíc lidí překročí nelegálně hranice Libye. Jsou to uprchlíci utíkající před válkou nebo ekonomičtí migranti, kteří hledají lepší život v Evropě. Většina z nich prodala veškerý majetek, aby měli peníze na cestu. Poslední zastávka jsou přístavy v severní Africe, kde se snaží získat lístek na loď.

Pašerákům jde hlavně o peníze, vůbec jim nezáleží na tom, zda loď se stovky uprchlíků dorazí bezpečně ke břehu nebo ne. Jenže přísnější opatření, které zavedla Evropská unie, ukončila tento výnosný obchod. Peníze jsou však potřeba dál, v uprchlických táborech se tak naplno rozjíždí byznys s lidmi.

A tak reportéři ze CNN předali videozáznamy státní policií. Naser Hazam z vládního orgánu pro nelegální imigraci tvrdí, že sám nebyl svědkem aukcí s lidmi, nicméně o problémech ví. "Situace je zde hodně vážná. Pašeráci posadí na loď i dvakrát třikrát více uprchlíků, jejich osud je jim jedno. Jakmile dostanou peníze, už je nezajímá, jak to s lodí dopadne, i kdyby měli všichni umřít. Otroctví je jen jednou z dalších věcí, dějí se tu horší ohavnosti," tvrdí Hazam.

Jedním z bývalých otroků je mladý muž jménem Victory (21). Ten strávil na cestách přesně rok a čtyři měsíce poté, co unaven zkorumpovanou politikou v Nigérii se rozhodl utratit všechny úspory, aby se mohl dostat do Evropy. V Libyi potkal pašeráka, který mu slíbil, že mu cestu zařídí, jenže si neustále říkal o další peníze.

"Život v táborech je krutý. Ať se podíváte na kohokoliv, objevíte na jeho těle nezahojené rány. Všichni jsme tu násilně biti," tvrdí nigerijský mladík. Když mu došli peníze, k jeho hrůze mu pašerák oznámil, že ho prodá do otroctví. To však nebude trvat věčně a poté, co vydělá dost peněz na splacení dluhu, pak ho čeká lístek do Evropy.

Jenže po týdnech tvrdé práce mu bylo oznámeno, že nevydělal dost peněz. Byl proto vrácen pašerákovi, který ho ještě několikrát prodal. Nyní už je Victory "svobodný", jeho rodina zaplatila tisíce dolarů, aby ho ze spár pašeráků dostala. Zatímco mnoho jeho přátel úspěšně dorazilo do Evropy, Victory se vrací domů s nepořízenou. "Bolí to a nejsem šťastný, nicméně děkuji bohu za to, že umožnil alespoň některým, aby dosáhli na lepší život," řekl Victory.

Témata:  uprchlíci Afrika Libye otroctví

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy