Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež urguje za svět. Lidstvu hrozí vyhubení, tvrdí

Papež František
Papež František
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Vatikán - Papež František vyzval světové státníky, aby přestali balancovat na hranici možného vyhlazení lidstva. Někteří z nich se podle něj staví k nukleárním zbraním "iracionálně".

O papežově výzvě, kterou před novináři učinil během letu z asijské cesty do Barmy a Bangladéše, informovala agentura Reuters.

František minulý měsíc na konferenci o jaderném odzbrojení řekl, že je připraven změnit oficiální postoj katolické církve k jaderným zbraním. Vatikán po desetiletí zastával tu pozici, že držení jaderného arzenálu jako bezpečnostní pojistky je morálně přípustné, ovšem za předpokladu, že konečným cílem je jejich odstranění. Papež v projevu na úvod listopadové konference uvedl, že držení jaderných zbraní by nyní mělo být odsouzeno, protože to nevypadá, že by světoví vůdci měli v úmyslu jejich počet snižovat.

Novináři se Františka na palubě papežského letadla zeptali, proč zvažuje oficiální postoj katolické církve změnit a co si myslí o slovních šarvátkách amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una.

"Nově do popředí vystoupila iracionalita (ve vztahu k jadernému arzenálu)," odpověděl papež. "Nyní se nacházíme na hranici," dodal. "Lze o tom sice spekulovat, ale já jsem přesvědčen, že disponovat nukleárními zbraněmi a užívat je se nyní nachází na hranici toho, co je (morálně) přípustné," rozvedl František. "A proč? Protože dnes, uvážíme-li sofistikovanost jaderného arzenálu, hrozí vyhubení lidstva, anebo jeho nezanedbatelné části," vysvětlil.

Témata:  Papež František jaderné zbraně EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy