Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výslech Abdeslama ve Francii ukončen. Terorista odmítl vypovídat

Salah Abdeslam (terorista)
Salah Abdeslam (terorista)
Foto: lexpress.fr

Paříž - Ve Francii dnes začal první výslech Salaha Abdeslama (26) podezřelého z přípravy pařížských útoků. Soudci chtějí objasnit jeho roli v atentátech a vnést jasno do některých dosud zamlžených momentů celé akce. Terorista ovšem odmítl vypovídat.

Abdeslam dorazil z věznice Fleury-Mérogis stojící jižně od francouzské metropole k pařížskému soudu v 7:15 v policejním konvoji, na jehož pohyb dohlížel vrtulník.

Zdroj: YouTube

Ačkoli se podle AFP předpokládalo, že výslech potrvá celý den, byl zanedlouho ukončen, neboť Francouz marockého původu odmítl vypovídat. "Odmítl rovněž sdělit, co jej vede k tomu, že využil práva nevypovídat. Stejně tak nechtěl potvrdit výpovědi, které předtím učinil před policií a před belgickým vyšetřujícím soudcem," uvedla v prohlášení prokuratura.

Abdeslamův advokát Frank Berton uvedl, že jeho klient chce vypovídat později a že je potřeba "dát mu čas". Problémem podle obhájce může být umístění ve zmíněné věznici, kde je jeho cela 24 hodin denně sledována kamerou, kvůli čemuž zadržovaný "není v dobrém stavu". Berton novinářům řekl, že chce na toto téma hovořit s ministrem spravedlnosti.

Podle vyšetřovatelů mohla být tragická bilance listopadových útoků ještě vyšší, kdyby šestadvacetiletý obyvatel neblaze proslulé bruselské čtvrti Molenbeek na poslední chvíli necouvl ze svého vlastního sebevražedného výbuchu.

Dnešní výslechy očekávají rovněž příbuzní pařížských obětí, kteří jsou však k Abdeslamovu příslibu spolupráce skeptičtí. "Neslibuji si od toho moc. Ať mi nikdo neříká, že nevěděl o útocích, které se staly v Bruselu 22. března. A když byl pár dní předtím vyslýchán v Belgii, nic neřekl," řekl podle listu Le Figaro zástupce několika rodin obětí Jean Reinhart.

Syna marockých přistěhovalců Abdeslama zadržela belgická policie 18. března v Bruselu a do Francie byl vydán 27. dubna. Tamní prokuratura následně jediného přeživšího z pařížských útoků obvinila z členství v teroristické organizaci, z vražd, z únosu a z držení výbušnin a zbraní.

Témata:  Salah Abdeslam teroristické útoky v Paříži Francie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy