reklama

Zprávy začínají v devět ráno, dnes je nejžhavější novinkou ruské televizní stanice vysílané v angličtině jednání Evropské unie o pesticidech. Televize přinesla pětiminutovou reportáž, kde byla vidět malá demonstrující skupina před budovou Evropského parlamentu, dále záběry z diskuze. Toť vše. Za normálních okolností by člověk řekl, dnes se ve světě nic neděje. Jenže podle RT se nic ve světě neděje každý den.

Podle západních vyšetřovatelů je RT propagandistickým nástrojem a agentem šířící dezinformace v rukou Vladimira Putina. Američané proto na televizi uvalili opatření kvůli tomu, že přináší pouze zkreslené informace ve prospěch Ruska. Televize i Moskva se proti takovému nařčení bránila a kritici vzkázali, ať nehodnotí něco, co v životě ani neviděli. A tak se reportér Dowling pustil do sledování.

Po žhavé zprávě o pesticidech přinesla televizi ještě krátkou zprávu o tom, jak se ve městech instalují protiteroristické bariéry s krátkým komentářem ohledně toho, že jejich účinnost je beztak nízká. To vše v televizi oznamuje hlasatel Rory Suchet, který na stejné pozici pracuje už osm let a pochází ze slavného klanu televizních reportérů a herců.

Televize Russia Today začala své vysílání v roce 2005. Generální ředitelkou se stala Světlana Mironjuková, která dříve vedla agenturu RIA Novosti. Během premiéry řekla, že západní vnímání Ruska se omezilo na tři slova - komunismus, sníh a chudoba. Nová televize měla za cíl vylepšit obraz Ruska, proto také vysílá v angličtině. Jenže Rusko je tématem zdejších zpráv jen ojediněle.

Hlavním obsahem RT (též známá v ČR jako Rusko dnes) je válka na Blízkém východě, neshody států v Evropské unii a sociální nerovnost a problémy ve Spojených státech amerických. Jejich zpráva je jasná - nejde o vylepšení obrazu Ruska, nýbrž o úpadku západu. televize má ještě jednu specialitu - hosté s moderátorem nikdy nevedou debatu. zde souhlasí všichni se všemi a rozepři na televizních obrazovkách nespatříte.

Pokud se už Rusko stane předmětem zpráv, Kreml se nemá čeho obávat. V minulém týdnu se několikrát řešil možný dopingový skandál, který může vést až k zákazu ruských atletů zúčastnit se Olympijských her 2018. Zpráva byla v různých intervalech probírána celý den, ale hlavní obsah tvořil fakt, že se neobjevil vůbec žádný přímý důkaz, že by k dopingu mělo dojít. A co víc, celým skandál prý vznikl proto, aby zahraniční agenti mohli ovlivnit ruské prezidentské volby a zastínit je skandálem.

RT argumentuje, že se snaží podávat "alternativní pohled" na danou problematiku, kterou v mainstreamových médiích nenajdeme. Jenže pravdou většinou je, že pouze zatajují informace případně si do studia pozvou "odborníky", o kterých ani v samotném Rusku nikdo neslyšel. Hlavní je, aby přikyvovali a neměli odlišný názor.

"Většina zpráv na na RT je zcela neškodná. Špatně udělané, nepřesná, ale nikomu neublíží. Je to v podstatě jen nepříliš zajímavý kanál, který si pečlivě vybírá, koho pozve, aby se mu hodil do vysílání," řekl Tim Dowling. Problém je, že o některé zprávy nejeví zájem, informuje jen o tom, co špatného se na západě stalo.

"Spíše se ptám, to je všechno, co Rusko dokáže? Nevyrovnané debaty, negativní zprávy... Pokud to člověk sleduje dlouhodobě každý den a nemá jiný zdroj informací, pak si musí myslet, že na západě vše upadá," řekl reportér s tím, že jeden týden mu stačil. Propojení médií a státu je navíc zde patrné - RT je jako obrazová kniha prezidenta Putina, která vysílá vše, co hlava státu chce.