Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katar se navzdory nelibosti Bahrajnu zúčastní summitu Rady států Perského zálivu

Katar
Katar
Foto: Pixabay

Dauhá - Katar se zúčastní summitu Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC), který je naplánován na úterý a středu a konat se má v Kuvajtu. Bahrajnský ministr zahraničí šajch Chálid bin Ahmad Chalífa na konci října vyzval, aby se členství Kataru pozastavilo.

GCC je regionální organizací sdružující Katar, Bahrajn, Saúdskou Arábii, Kuvajt, Spojené arabské emiráty a Omán. Na 38. summit GCC dorazí katarský emír šajch Tamim bin Hamad Sání, prohlásil katarský ministr zahraničí Muhammad bin Abdar Rahmán Sání. "Je důležité, aby systém GCC přetrval," dodal.

Saúdská Arábie, Egypt, Bahrajn a Spojené arabské emiráty na počátku června přerušily s Katarem diplomatické styky a vyhlásily proti němu dopravní a obchodní blokádu. Dauhá pak dostalo ke splnění požadavky, které zahrnovaly ukončení údajné podpory teroristů, přerušení kontaktů s Íránem a zrušení turecké vojenské základny, kterou Katar hostí na svém území.

Katar obvinění z podpory teroristů odmítá a vazby na Turecko ani Írán neoslabuje.

Podle některých analytiků je za konfliktem obava Saúdské Arábie o její dominantní postavení v regionu, které Katar začal v poslední době ohrožovat.

Témata:  Katar Bahrajn Kuvajt

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy