Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Filipínách bylo zastaveno očkování proti horečce dengue, očkovací látka není bezpečná

Vlajka Filipín
Vlajka Filipín
Foto: Pixabay

Manila - Na Filipínách přerušili preventivní očkování proti horečce dengue. Výrobce látky francouzská firma Sanofi přiznala, že vakcína může zhoršit stav lidí, kteří horečnatou chorobou onemocní poprvé.

Úřady vyšetřují možnost škodlivosti vakcíny u 730.000 naočkovaných dětí. Mluvčí filipínského prezidenta Harry Roque prohlásil, že by lidé neměli propadat panice.

Zástupci firmy Sanofi dnes oznámili, že nikdo z naočkovaných lidí na Filipínách zatím nezemřel a naočkované osoby jsou pod dohledem.

Vakcína Dengvaxia je vůbec první povolená očkovací látka proti horečce dengue. Minulý týden ale firma přiznala, že studie zaměřené na dlouhodobý účinek ukázaly, že je vakcína účinná pro lidi, kteří se už v minulosti nakazili, avšak je riziková pro ty, kdo se nakazí poprvé. Nemoc se u nich může projevit v těžší podobě.

Horečka dengue je akutní infekce způsobující epidemie. Patří mezi nejčastější horečnaté tropické nemoci. Je rozšířená v tropické a subtropické Asii a Africe, v Austrálii, v Latinské Americe a na některých ostrovech v Pacifiku a Karibiku. Nemoc se projevuje vysokou horečkou a silnými bolestmi celého těla, kloubů, svalů a hlavy. V těžkých případech může nastat šokový stav s krvácením a selháním organismu.

Témata:  dengue Filipíny očkování

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy