Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko začne registrovat zahraniční média jako agenty

Noviny, ilutrační foto
Noviny, ilutrační foto
Foto: Pixabay

Moskva - Doposud se ruský zákon o zahraničích agentech vztahoval jen na neziskové organizace financované ze zahraničí. Tento týden ale na něj začne ministerstvo spravedlnosti zařazovat i první zahraniční média.

Pravomoci ministerstva dnes vydaným nařízením rozšířil prezident Vladimir Putin. Novelu zákona o zahraniční agentech v polovině listopadu jednomyslně schválila Státní duma, dolní komora parlamentu, a prošla i Radou federace.

"Rozhodnutí (o zařazení na seznam zahraničních agentů) se bude týkat médií, která od ministerstva zahraniční dříve obdržela upozornění," cituje dnes agentura RIA svůj zdroj z honí parlamentní komory. Očekává se, že na seznamu agentů se jako první ocitne devět amerických sdělovacích prostředků, mezi nimi i rozhlasová stanice Hlas Ameriky a Rádio Svoboda.

Ruská cenzurní agentura Roskomnadzor dnes navíc oznámila, že Moskva bude v budoucnu recipročně reagovat na jakékoliv porušování práv ruských společností a médií působících v zahraničí.

Moskva novým opatřením reaguje na obdobné americké nařízení, podle kterého se v USA musela jako zahraniční agent zaregistrovat ruská zpravodajská televize RT (Russia Today). Ve Spojených státech byl přitom zákon o zahraničních agentech přijat už před druhou světovou válkou a na média se vztahoval od začátku.

Témata:  Rusko Vladimír Putin média

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy