Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA povoluje, částečně obnoví konzulární služby v Rusku

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Moskva - Velvyslanectví USA v Moskvě dnes oznámilo, že Spojené státy obnoví konzulární služby v ruských regionech, jejichž pozastavení si v létě vynutila ruská žádost o snížení amerického diplomatického personálu v zemi.

Konzuláty v Petrohradě, Jekatěrinburgu a Vladivostoku částečné obnoví služby příští pondělí.

Bude se to týkat udělování neimigračních víz, pro jejichž vydání není zapotřebí osobní pohovor. Žadatelé z regionů tedy už nebudou nuceni podniknout často dalekou cestu do hlavního města. Přistěhovalecká víza bude nadále vydávat jen ambasáda v Moskvě.

Rusko v létě vyzvalo americkou diplomatickou misi, aby k 1. září omezila stavy svých pracovníků v zemi o 755 osob. Moskva tím reagovala na vyhlášení nových amerických sankcí proti Rusku.

USA krátce na to oznámily, že v Rusku vzhledem ke snížení personálního stavu pozastavují poskytování konzulárních služeb. Později byly tyto služby obnoveny, ale jen na velvyslanectví v Rusku.

Témata:  Rusko USA diplomacie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy