Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarsko neustoupí. I nadále se staví proti uprchlickým kvótám

Maďarsko
Maďarsko
Foto: Pixabay

Budapešť - EU by se měla soustředit na ochranu své vnější hranice. Řekl to dnes šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó s tím, že Budapešť se nadále pevně staví proti uprchlickým kvótám a nelegální migraci.

"Maďarský pohled na migraci je jasný a pevný jako skála. Myslíme si, že nelegální přistěhovalectví je nebezpečné. EU se nikdy nemusela tolik potýkat s teroristickou hrozbou jako nyní, a to vinou nelegální migrace," prohlásil Szijjártó.

Jakákoli "povzbuzení" pro další příchozí migranty je podle ministra proti evropským zájmům. Jediným řešením, přijatelným pro Budapešť, je podle něj zastavit migraci co nejdále od hranic EU.

Estonské předsednictví EU se velmi opatrně snaží řešit spor o reformu azylového systému. Vyhýbá se sice výrazu kvóty, přesto však zmiňuje možnost dobrovolného i povinného přerozdělování migrantů. Podle estonského návrhu by Evropská komise měla stanovit "spravedlivé podíly" žadatelů o azyl, připadající na členské země na základě velikosti populace a bohatství.

Témata:  Maďarsko EU uprchlíci

Aktuálně se děje

4. května 2024 11:15

Plzeňská policie šetří nález lidských ostatků v řece v centru města

Plzeňská policie se od pátečního večera, kdy ve městě probíhaly populární Slavnosti svobody, zabývá nálezem lidských ostatků. Podle dostupných informací vylovili potápěči z řeky Radbuzy v centru města lidskou hlavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy