Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruští žoldáci, kteří už bojovali na Ukrajině a v Sýrii prý teď míří do Súdánu

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva - Válečníci z ruských soukromých společností, kteří již bojovali na Ukrajině a v Sýrii, se nyní účastní ozbrojeného konfliktu v Súdánu na straně vlády Umara Bašíra, uvedla dnes ruská redakce BBC s odvoláním na veterány zmíněných tažení i šéfa jedné ze soukromých vojenských společností.

Stanice současně připomněla, že ruské úřady působení zmíněných společností v zahraničních válkách nepřiznávají, protože by taková činnost spadala pod paragraf o žoldnéřích. A tak se ruští žoldnéři oficiálně nevyskytují ani na Ukrajině, kde podle úřadů nejsou ani ruští vojáci, ani v Sýrii, jakkoli očití svědci a příbuzní zabitých Rusů tvrdí opak.

"Teď je čeká další služební cesta: do Súdánu, kde již válčí dobrovolníci z Ruska, jak řekl ruské redakci jeden z veteránů bojů na Ukrajině a v Sýrii, který kvůli vlastní bezpečnosti požádal, aby nebyl jmenován," uvedla BBC na svém webu.

"Slyšel jsem, že tam lidi jeli a už se i vrátili poté, co těžce onemocněli malárií," uvedl Oleg Krinicyn, který řídí firmu RSB-Grupp, obstarávající ruské válečníky. Do Súdánu však své lidi neposlal.

O válčení v Sýrii už slyšel i někdejší velitel doněckých povstalců Igor Strelkov, který před pár dny psal v sociálních sítích o přibývajících "signálech, že další zastávkou bude Súdán", a zmínil se, že se do Afriky už chystají experti z Vagnerovy žoldnéřské firmy, proslavené na Ukrajině i v Sýrii.

"Fámy kolují, ale dosud se nepotvrdily," prohlásil na stejné téma Alexandr Chodakovskij, který v Doněcku velel praporu separatistů Vostok.

Rusko se konfliktu v Súdánu neúčastní. Ale minulý měsíc Rusko navštívil súdánský prezident Umar Bašír, který svého ruského hostitele Vladimira Putina požádal o ochranu před Spojenými státy. Na oplátku podle internetového listu Gazeta.ru prý nabídl Rusku možnost zřídit si vojenskou základnu na březích Rudého moře.

Súdánským Dárfúrem zmítá násilný konflikt od roku 2003, kdy povstalci začali bojovat proti vládě v Chartúmu. Podle OSN v konfliktu zatím přišlo o život 300.000 lidí a zhruba 2,7 milionu jich bylo nuceno opustit své domovy.

Bašír je na seznamu osob, které kvůli obvinění ze zločinů proti lidskosti, válečných zločinů a genocidy v Dárfúru hledá Mezinárodní trestní soud (ICC). Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že Bašír je z pohledu Moskvy právoplatným prezidentem Súdánu.

Témata:  Súdán Rusko Ruská armáda

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:19

Sunak oznámil výrazné zvýšení podpory pro Ukrajinu

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy