reklama

Severní Korea v posledních letech zažila stavební boom. Mají zde zábavní parky i aquaparky a pokud je svátek, v rámci propagandy se sem sjíždějí autobusy plné dětí. V ostatních dnech je však vstup tak drahý, že si ho může dovolit jen hrstka obyvatel hlavního města Pchjongjangu.

Podle uprchlíků ze Severní Koreje je hospodářská situace v zemi tak vážná, že mnoho nezletilých odchází předčasně ze školy, jen aby se mohli co nejrychleji zapojit do pracovního režimu a vydělat si tak peníze na jídlo. Pokud však máte trochu lepší zázemí, čeká vás relativně snadný život, popíjení a pokuřování v barech, kde se můžete socializovat s opačným pohlavím.

Nicméně popíjení mládeže musí být vedeno se vší opatrností, nesmí padnou ani jedno špatné slovo o režimu, jinak ze dne na den příjdete o svá privilegia a perzekuce bude čekat i celou vaši rodinu. Pokud už máte čas a peníze na kino, pak v jednom roce zhlédnete jediný film třeba i šestkrát, protože nic jiného prostě nedávají.

A pokud na společnost prostě jen nemáte náladu, pak můžete usednout k nejoblíbenější hře v zemi - Mario Kart, která vyšla ve světě v roce 1992. Jedná se prakticky o jedinou hru, která je v zemi dostupná a hraje se na konzolích z 80. let. Pokud se jedná o videohry, dá se říci, že Severokorejci žádnou jinou neznají.

Podle reportérky pro The Washington Post, Anna Fifield, která KLDR v minulosti opakovaně navštívila, se situace a forma zábavy včetně dostupnosti her, filmů či knížek se za poslední roky vůbec nezměnila. S nástupem Kim Čong-Una k moci mezi lidmi panovala naděje, že režim bude uvolněnější a lepší, opak je však pravdou.

Jedné změny se však Severokorejci v posledních letech dočkali, na místní trh začal pronikat i smartphone a režim musel okamžitě přispěchat s vlastním výrobkem. Ten překvapivě okopírovali podle amerického Applu, jemuž dali přednost před jihokorejským Samsungem. V zemi je sice mobilní síť omezená a připojení k internetu prakticky nemožné, mezi lidmi však obliba smartphonů neustále stoupá.

Dovolit si je nemůže samozřejmě každý, ale pokud už telefon vlastníte, pak si můžete rozšířit svou zásobu her. Nejoblíbenější mobilní hra je nepřekvapivě ta, která se točí kolem jejich milovaného vůdce Kim Čong-Una. Režim se chlubí, že byla stažená již více než tři milion krát.