Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vztahy mezi Ruskem a USA? Americký velvyslanec v Moskvě promluvil

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva/Washington - Spojené státy a Ruskou mohou být opět dobrými partnery v mezinárodní politice, je však k tomu zapotřebí několik věcí. To si myslí nový velvyslanec USA v Rusku Jon Huntsman. Podmínku, která by vedla k vylepšení americko-ruských vztahů, uvedl pro ruský deník Vědomosti.

Vypořádání se se situací na Ukrajině je podle Huntsmana nesmírně důležité pro obnovení důvěry mezi Moskvou a Washingtonem. Čerstvě jmenovaný velvyslanec Spojených států v Rusko to sdělil ruskému deníku Vědomosti.

"Situace na Ukrajině představuje jistý problém, ale možná právě řešení konfliktu na Ukrajině by mohlo vdechnout nový život vztahům mezi Moskvou a Washingtonem... Ukrajina je rozhodujícím tématem pro obnovení našich vztahů s Ruskem," řekl v rozhovoru pro deník.

Velvyslanec poznamenal, že ke komplikacím vztahů mezi oběma státy došlo po údajném zásahu Ruska do prezidentských voleb ve Spojených státech. I když nebyly předloženy žádné hmatatelné důkazy, prakticky všechny tajné služby v USA dospěly k jednotnému závěru - zásah do voleb v minulém roce se konal.

"Avšak původní důvod zhoršení našich vztahů s Ruskem leží na Ukrajině. Situace v této zemi načala diplomatickou krizi," dodal Hunstman.

Sám Huntsman věří v nápravu vztahů mezi Ruskem a USA, proto prý souhlasil s tím, že bude dělat v Moskvě velvyslance. "Nepřijal bych nabídku zastupovat Spojené státy v Rusku, pokud by cílem bylo pouhé zachování statusu quo," řekl Huntsman.

Jon Huntsman byl jako nový velvyslanec jmenován na konci září tohoto roku. Do Moskvy dorazil 2. října, kde ho přijal Vladimir Putin. Huntsman už má zkušenosti s vykonáváním velvyslaneckých povinností. Mezi roky 2009 a 2011 byl americkým velvyslancem v Číně.

Témata:  USA Rusko diplomacie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy