Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan hrozí přerušením vztahů s Izraelem, pokud USA uznají Jeruzalém jako hlavní město

Izrael, Jeruzalém
Izrael, Jeruzalém
Foto: Pixabay

Ankara - Turecko dnes pohrozilo přerušením diplomatických vztahů s Izraelem, pokud USA uznají Jeruzalém jako izraelské hlavní město. Proti vyhlášení Jeruzaléma za metropoli židovského státu se vyslovila i šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes v parlamentu řekl, že Turecko v případě, že USA přesunou velvyslanectví do Jeruzaléma, zareaguje rázně. "Mohli bychom i přerušit diplomatické vztahy s Izraelem," řekl.

V USA, které jsou klíčovým spojencem Izraele, se k možnému přesunu ambasády do Jeruzaléma vyjadřuje prezident každých šest měsíců. USA v roce 1995 přijaly zákon, který počítá s přesunem úřadu do Jeruzaléma, pokud prezident nepodepíše výjimku. Prezident Donald Trump ji poprvé podepsal 1. června, takže další rozhodnutí měl učinit začátkem prosince. Jeho zeť a poradce pro Blízký východ Jared Kushner řekl, že Trump se zatím v otázce Jeruzaléma nerozhodl.

Organizace islámské spolupráce (OIC) v pondělí oznámila, že uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele bude považovat za zjevnou agresi.

Palestinci by případný souhlas s přesunem velvyslanectví považovali za závažný krok. Washington by tím podle poradce palestinského vůdce Mahmúda Abbáse nemohl být dále prostředníkem mezi Izraelem a Palestinci. "Znamenalo by to, že se rozhodli (Američané) distancovat se od mírového řešení a od své role v něm," řekl Madždí Cháldí.

Mogheriniová ve svém prohlášení uvedla, že přesun ambasády by měl "vážný dopad na veřejné mínění v celém světě".

Témata:  Jeruzalém Izrael Turecko Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy