Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němečtí piloti protestují proti deportacím, nechtějí s uprchlíky létat do vlasti

Lufthansa, ilustrační fotografie
Lufthansa, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín - S neočekávaným problémem se setkala německá vláda, která se navzdory pomalému tempu snaží deportovat neúspěšné žadatele o azyl. Jenže proti tomuto úmyslu se rozhodli postavit němečtí piloti aerolinek, kteří odmítají vzlétnou s deportovanými uprchlíky na palubě.

Zároveň v zemi stoupá i počet žalob, které neúspěšní žadatelé o azyl podávají na místní úřady. A překvapivě, v naprosté většině případů našli u soudu zastání. Za pokusem zastavit deportace stojí Levice, která spustila informační kampaň proti nespravedlivým deportacím. Podle vlády bylo přerušen start minimálně 222 letů, protože piloti se nechtějí podílet na ohrožení lidského života.

Týká se to zejména deportací do Afghánistánu, které bylo Německem označeno za bezpečnou zemi, kam se můžou uprchlíci vrátit, navzdory stále probíhajícím bojům v některých oblastech. V 85 případech protestovali piloti největší německé aerolinky Lufthansy a její dceřiné společnosti Eurowings. Kolem 40 případů se odehrálo na letišti v Dusseldorfu, kde každý den protestují lidé proti deportacím.

Kolem 140 odmítnutí se odehrálo na letišti ve Frankfurtu, které patří mezi nejvýznamnější dopravní uzly nejen v Německu, ale v celé Evropě. Německo patří mezi nejvytíženější země, co se týče podaných žádostí o azyl. Pro uprchlíky je stále vysněnou cílovou zemí. Během prvních šesti měsíců do země přišlo 388,201 nových běženců, země přitom stále očekává sloučení rodin již usazených migrantů.

S nárůstem žádostí o azyl samozřejmě stoupá i počet odmítnutých, v letošním roce skoro každá druhá nepřiznaná žádost skončí před soudem, což je téměř stoprocentní nárůst oproti loňsku. Soudce se pak na stranu uprchlíka postaví ve čtvrtině případů. Podle statistiky tato soudní řízení stála jen v letošním roce německé daňové poplatníky přes 19 milionů eur. Za účelem dobrovolného odchodu uprchlíků nabídlo Německo migrantům 3000 eur a další benefity, pokud se sami vydají na cestu zpět do své domoviny.

Témata:  uprchlíci Lufthansa Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy