Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

S KLDR bude vyjednávat vysoký diplomat za OSN, napětí v regionu stoupá

Severní Korea
Severní Korea
Foto: www.boston.com

Pchjongjang - Do Severní Koreje dnes přicestoval náměstek generálního tajemníka OSN pro politické záležitosti Jeffrey Feltman. Během čtyřdenní návštěvy chce zmírnit napětí v regionu, které vyvolala série raketových a jaderných testů KLDR.

Naposledy byl vysoký představitel OSN na návštěvě v Severní Koreji v roce 2011, kdy do KLDR zavítala hlavní koordinátorka humanitární pomoci OSN Valerie Amosová.

Feltman se sejde s ministrem zahraničí Ri Jong-hoem, jeho náměstkem Pak Mjong-kukem a také se zaměstnanci OSN, kteří v zemi působí. Do KLDR přijel na pozvání vlády v Pchjongjangu.

Feltman je nejvýše postaveným Američanem na sekretariátu OSN. Přestože dříve pracoval pro americké ministerstvo zahraničí, nereprezentuje v KLDR zájmy Spojených států, dodává agentura AP.

V poslední době si severokorejský vůdce Kim Čong-un a americký prezident Donald Trump vyměnili sérii urážek. Rozhořčení Severní Koreje vyvolává právě probíhající rozsáhlé společné cvičení vojenského letectva USA a Jižní Koreje.

Severní Korea provedla v září svůj šestý a zatím nejsilnější jaderný test. Minulý týden Pchjongjang odpálil svou zřejmě nejpokročilejší balistickou raketu dlouhého doletu, o níž tvrdí, že dokáže zasáhnout celé území Spojených států.

Témata:  Severní Korea OSN (Organizace spojených národů) diplomacie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy