Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saakašvilil se má do 24 hodin dostavit k výslechu

Michail Saakašvili
Michail Saakašvili
Foto: abc.net.au

Kyjev - Ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko dal gruzínskému exprezidentovi a odvolanému oděskému gubernátorovi Michailu Saakašvilimu 24 hodin na to, aby se sám dostavil k výslechu.

Lucenko hovořil v parlamentu poté, co exprezidenta po dnešním zatčení osvobodili jeho stoupenci, kteří se následně utábořili před parlamentem. "Zemi, kterou má rád, může Michail Saakašvili pomoci tím, že ji ušetří zbytečných otřesů," apeloval šéf prokuratury.

Lucenko dal podle televize 112 stejnou čtyřiadvacetihodinovou lhůtu i Saakašviliho přívržencům ve stanovém táboře před parlamentem. Pokud neukončí svůj protest, budou proti nim podniknuta "příslušná opatření", která Lucenko neupřesnil. Momentálně je Saakašvili podle prokurátora "na útěku před zákonem".

"Každý člověk v této zemi může být u moci či v opozici, anebo mimo politiku, ale nikdo nemůže být proti Ukrajině," prohlásil generální prokurátor. Dodal, že udělá vše nezbytné, aby se Saakašvili ocitl před vyšetřovatelem, vyslechl obvinění a následně stanul před soudem.

Saakašvili, řečnící před parlamentem ke svým přívržencům, obvinil své politické protivníky v čele s prezidentem Petrem Porošenkem ze spiknutí se šéfem ruského státu Vladimirem Putinem.

Témata:  Michail Saakašvili Ukrajina

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy