Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Požár v Jižní Kalifornii vyhnal 27 tisíc lidí z domovů

požár
požár
Foto: Pixabay

Santa Paula - Kolem 27.000 lidí bylo na jihu amerického státu Kalifornie donuceno opustit svoje domovy kvůli mohutnému požáru. Ten zasáhl již více než 12.500 hektarů křovin a jiných porostů a zničil asi 150 budov.

 Jeden člověk přišel o život. Proti živlu bojuje přes 500 hasičů, kteří zatím nemají šanci ho kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám ovládnout. Severně od Los Angeles vane vítr, jehož rychlost v nárazech dosahuje 80 kilometrů v hodině.

Podle zástupce hasičů přímořského okresu Ventura nejsou vyhlídky na lokalizaci požáru příznivé. "Je to opravdu matka příroda, která rozhodne, kdy budeme moci (požár) uhasit," řekl Mark Lorenzen.

Podle jeho slov požár rychle míří k městu Ventura, které má 100.000 obyvatel. Zatím ale ohroženo není. Ráno místního času mají hasiči dostat posily a proti ohnivé frontě budou nasazena také cisternová letadla.

Kvůli požáru přišlo o dodávky elektřiny na 260.000 odběratelů.

Letošek patří co do počtu obětí požárů k nejhorším v Kalifornii. V říjnu přišlo o život ve vinařské oblasti na severu státu více než 40 lidí.

Témata:  požáry v USA požáry

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.