Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Iráku a Sýrii prý zůstává kolem 3000 bojovníků IS

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád/Damašek - Mezinárodní koalice vedená Spojenými státy odhaduje, že v Iráku a Sýrii zůstává skoro 3000 bojovníků teroristické organizace Islámský stát (IS). Na twitteru to dnes uvedl mluvčí koalice Ryan Dillon.

"Stále představují hrozbu, ale my budeme nadále podporovat naše partnerské síly a porazíme je," dodal Dillon. Na otázku v diskusi, zda Washington plánuje zřídit v Iráku nebo Sýrii stálou vojenskou základnu, odpověděl, že ne.

Takzvaný chalífát, který IS vyhlásil v částech Sýrie a Iráku v roce 2014, se zhroutil letos, když radikálové ztratili velká města, především irácký Mosul a syrskou Rakku. Teď jsou zbytky oddílů IS ještě na irácko-syrské hranici.

Koalice dnes podle agentury Reuters také oznámila, že se nyní zaměří na udržení území dobytých na IS. "Budeme dál podporovat naše irácké partnery v boji proti IS. Poskytneme výcvik, vybavení, radu a pomoc," sdělil jeden z velitelů koalice Felix Gedney po schůzce s iráckým vedením.

Témata:  Irák Sýrie Islámský stát

Aktuálně se děje

9. května 2024 21:02

Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset, řekl Netanjahu

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy