Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poprask v Bruselu: Europoslanec za stranu Jobbik je obžalován ze špionáže proti EU

Sídlo Evropského parlamentu
Sídlo Evropského parlamentu
Foto: Pixabay

Budapešť - Europoslanec za maďarskou krajně pravicovou stranu Jobbik byl obžalován ze špionáže proti Evropské unii a z dalších trestných činů. Béla Kovács, který veškerá obvinění odmítá, je vyšetřován na svobodě. Stejně tak i další tři spoluobžalovaní.

Radikální nacionalistický politik je obžalován z výzvědné činnosti prováděné v institucích Evropské unie, ze způsobení značné finanční škody a rovněž z používání falešných dokumentů. Podle agentury MTI o tom dnes informoval šéf vyšetřovatelů maďarské prokuratury Imre Keresztes.

Připomněl, že úřad na ochranu ústavy v dubnu 2014 Kovácse obvinil ze špionáže v institucích EU. Na základě této zprávy maďarská prokuratura o měsíc později požádala Evropský parlament, aby Kovácse zbavil imunity. EP v říjnu následujícího roku této žádosti vyhověl. I potom byl politik důvodně podezřelý, že ve výzvědné činnosti ve prospěch cizího státu pokračoval.

Maďarské úřady Kovácse podezřívají také ze špionáže pro Rusko. První informace o kontaktech tohoto politika se členy ruských zpravodajských služeb pocházejí z roku 2010. Pravidelně se prý stýkal s ruskými diplomaty a každý měsíc jezdil do Moskvy.

Témata:  Maďarsko špionáž EU Jobbik

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy