Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hnutí Memorial zveřejnilo jména půl milionu obětí sovětských represí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Moskva - Ruské hnutí Memorial zveřejnilo jména dalšího půl milionu lidí, kteří se stali oběťmi sovětských politických represí. V databázi se nyní nachází na tři miliony jmen. Podle autorů projektu je však reálný počet obětí až čtyřikrát vyšší, napsal list Kommersant.

Před deseti lety bylo v databázi Memorialu zveřejněno 2,6 milionu jmen lidí, kterých se sovětské represe dotkly. V její obnovené verzi jsou zapsána jména z dalších 120 dílů regionálních pamětních knih a dalších zdrojů. Kromě záznamů z ruských oblastí jsou na seznamu i nové informace o obětech z Gruzie, Ázerbájdžánu a Ukrajiny.

"(Sovětské tajné služby) VČK, GPU, NKVD a KGB zatkly 6,9 milionu lidí, dalších 5,8 milionu násilím vysídlily... Podle našich odhadů v databázi obětí politických represí musí být nejméně 12 milionů lidí. Jedná se přitom o ty, které už úřady rehabilitovaly," uvedl jeden z členu hnutí Jan Račinskij.

Memorial, který patří k nejstarším a nejrespektovanějším lidskoprávním sdružením v Rusku, chce údaje z databáze předat federálním úřadům. Podle Račinského totiž mnoho ruských regionů svou pamětní knihu doposud nemá. Ty se přitom v zemi publikují od 90. let minulého století.

Podle aktivistů je stále těžší získat přístup k potřebným informacím; ruské úřady tomu nyní často brání. Hnutí proto zahájilo spolupráci i s Muzeem historie gulagu.

Témata:  Rusko Sovětský svaz historie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy