Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisk: Babiš překazil dominanci ČSSD a ODS

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Bratislava - Českým premiérem se poprvé stal někdo, kdo narušuje dominanci tradičních dvou stran české politiky, ČSSD a ODS, napsal dnes slovenský list Sme o jmenování šéfa hnutí ANO Andreje Babiše předsedou vlády.

Sme poukázalo na skutečnost, že ANO sestavuje vládu, byť nemá zajištěnou většinu v Poslanecké sněmovně. "I kdyby vláda důvěru nedostala, bude vládnout minimálně měsíc a několik týdnů. Během nich mohou probíhat skutečná jednání o koalici, která by měla většinu ve sněmovně," uvedl deník.

List napsal, že Babišovi vyjádřil podporu prezident Miloš Zeman a že hlava státu chce osobně podpořit Babiše před poslanci. "Pro Zemana bude vystoupení ve sněmovně krátce před prvním kolem prezidentských voleb dobrým způsobem, jak si budovat pověst státníka," poznamenalo Sme.

Podle listu Pravda dal Zeman jasně najevo, že je rád, že lídr ANO se stává šéfem výkonné moci. Deník zároveň upozornil, že prezident kritizoval strany, které odmítly vytvořit stabilní koalici.

Dnešní jmenování Andreje Babiše českým premiérem zaznamenala mimo jiné německá, rakouská i polská média. Mnohá se shodují v názoru, že předseda hnutí ANO je populista či kontroverzní miliardář a všímají si skutečnosti, že hodlá vytvořit menšinovou vládu. Rakouský deník Der Standard a polská Gazeta Wyborcza poukazují také na souvislost mezi jmenováním Babiše a blížící se volbou českého prezidenta. Miloš Zeman bude totiž podle nich pro své znovuzvolení potřebovat i hlasy voličů Babišova hnutí.

Agentura DPA v titulku své zprávy, kterou převzal například server ekonomického týdeníku Wirtschaftswoche, tvrdí, že premiérem se stal "populista Babiš". Píše, že nový ministerský předseda nechce ustoupit ve sporu s EU o přijímání uprchlíků. Babiš je "kontroverzní multimiliardář" a zakladatel "populistické protestní strany ANO", poznamenává DPA. Podle agentury je však otevřené, zda jeho vláda dostane důvěru. Většina etablovaných stran podporu kabinetu odmítá, protože policie Babiše podezírá z dotačního podvodu, napsala dále DPA, jejíž text převzala pro svůj server například také televize mdr.

Stanice Deutsche Welle zdůrazňuje, že Babiš byl jmenován premiérem navzdory podezření, že pro sebe "vyloudil" peníze od EU. "V parlamentu bude Andrej Babiš možná odkázán na podporu extremistických stran," píše na svém serveru Deutsche Welle.

Témata:  Andrej Babiš noviny a tisk Slovensko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy