reklama

Zákonodárci se tak nedověděli, co o svých kontaktech s Rusy během loňské prezidentské kampaně sdělil následně hlavě státu. S odvoláním na demokratického člena výboru to dnes oznámila agentura AP.

Trump junior, Trumpův zeť Jared Kushner a tehdejší šéf Trumpova volebního štábu Paul Manafort se loni v červnu sešli v newyorském mrakodrapu Trump Tower s několika ruskými občany. Před výborem za zavřenými dveřmi Trump řekl, že tehdy svého otce o schůzce neinformoval. Letos v červenci ale sám zveřejnil e-maily s podrobnostmi o setkání. Poté také s prezidentem o záležitosti hovořil. Obsah těchto rozhovorů ale zákonodárcům odmítl přiblížit.

Trumpovo vysvětlení, proč nemůže vypovídat, označil za nerelevantní Adam Schiff z opoziční Demokratické strany. Podle něj se Trump mladší odvolal na privilegovaný vztah advokáta s klientem. Řekl prý totiž, že jeho rozhovoru s otcem byl přítomen nejmenovaný právník.

Bílý dům dříve uvedl, že prezident se zapojil do formulace prvotního prohlášení, které tvrdilo, že schůzka v Trump Tower se týkala hlavně adopcí ruských dětí Američany. E-maily zveřejněné Trumpem juniorem ale ukázaly, že prezidentův syn na schůzku přistoupil po příslibu kompromitujících informací na Trumpovu demokratickou protikandidátku Hillary Clintonovou.

Středeční osmihodinové slyšení Trumpa juniora zřejmě nebylo posledním. Předvolat si jej do konce roku chce i senátní výbor pro zpravodajské služby. Před právním výborem Senátu již vypovídal v září.