Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Probuď se, Evropo! V Bruselu se demonstruje na podporu sesazené katalánské vlády

Vlajka Belgie
Vlajka Belgie
Foto: Pixabay

Brusel - V centru Bruselu se dnes konala velká demonstrace na podporu sesazené katalánské vlády. Akci pod heslem "Probuď se, Evropo" svolaly dvě katalánské separatistické organizace.

Zhruba hodinu po začátku pochodu zněl oficiální policejní odhad 45.000 demonstrantů. Organizátoři původně uváděli, že očekávají až 20 tisíc demonstrantů. Na sociálních sítích se k demonstraci přihlásilo 90.000 lidí.

Organizace Katalánské národní shromáždění (ANC) a Ómnium svolaly demonstraci do takzvané evropské čtvrti belgické metropole. Průvod podporovatelů katalánské nezávislosti vyrazil krátce před polednem z Jubilejního parku a brzy prošel kolem paláce Berlaymont, kde sídlí Evropská komise.

Na sociálních sítích se od rána začaly objevovat fotografie z bruselských ulic, na kterých jsou vidět lidé s katalánskými vlajkami. Katalánce na demonstraci přišli se žlutými vlajkami s černým lvem podpořit také příznivci odtržení Vlámska od Belgie.

Odpoledne se k protestujícím připojil sesazený předseda katalánské regionální vlády Puigdemont. Kromě podpory sesazené katalánské vládě vyjadřovali demonstranti také nespokojenost s postojem, jaký k referendu o nezávislosti španělského regionu zaujala Evropská unie. "Hanba vám," stálo na některých transparentech s vlajkou EU.

"Nemůžeme nechat na holičkách našeho předsedu, který je tu v exilu," řekl agentuře AFP jeden z účastníků demonstrace Antoni Llenas. Na mysli měl sesazeného katalánského premiéra Carlese Puigdemonta, který uprchl ze Španělska do Belgie spolu se čtyřmi exministry.

"Přijeli jsme, abychom podpořili svého předsedu, který musel uprchnout, protože mu ve Španělsku hrozilo vězení... a abychom vyzvali Evropu, aby se probudila a viděla, že ve Španělsku není demokracie," řekla Montserrat Manteová (73), která do Bruselu přicestovala z Badalony nedaleko Barcelony.

Na konci října Madrid převzal přímou správu nad Katalánskem, sesadil tamní regionální vládu a rozpustil katalánský parlament. Volby do něj Madrid vyhlásil na 21. prosince.

Témata:  Katalánsko Belgie demonstrace

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy