Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Palestinský Hamás běsní kvůli Jeruzalému, vyzval k nové intifádě proti Izraeli

Izrael, demonstrace
Izrael, demonstrace
Foto: Pixabay

Gaza/Bagdád - Vůdce radikální organizace Hamás dnes vyzval Palestince k zahájení nového povstání (intifády) proti Izraeli. Irák žádá, aby americká vláda zrušila rozhodnutí uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele.

Už ve středu Hamás oznámil, že Trump svým krokem otevřel "bránu pekla". Dnes Ismáil Haníja řekl, že Trumpovo rozhodnutí lze chápat jako "vyhlášení války Palestincům".

"Měli bychom vyhlásit intifádu proti sionistickému nepříteli a budeme pracovat na jejím zahájení," řekl Haníja v Gaze. "Politice, jakou vedou za podpory USA sionisté, nelze čelit jinak než novou intifádou," dodal.

"Zítřek, 8. prosinec 2017, by měl být dnem zloby a začátkem povstání, které nazvu intifádou za Jeruzalém a za svobodu Západního břehu (Jordánu). Tak, jako jsme osvobodili Gazu, dokážeme lidovým bojem osvobodit také Jeruzalém a Západní břeh," řekl Haníja v projevu vysílaném televizí.

Situaci kolem Jeruzaléma využil k výzvě ke sjednocení Palestinců. "Jsme na jedné lodi. Musíme být silní, držet se jeden druhého, sjednotit se a držet pohromadě. Musíme urychleně vyřešit všechny problémy, abychom svou pozornost mohli zaměřit na Jeruzalém a (mešitu) Al-Aksá," řekl Haníja v narážce na snahu o usmíření Hamásu s konkurenčním Fatahem.

Palestinci vedli proti Izraeli od roku 1987 dvě povstání, v nichž jejich hlavní zbraní bylo kamení. O život při nich přišlo na 6000 lidí. Haníja také řekl, že pokusy o mírovou dohodu s Izraelem rozhodnutím o Jeruzalému skončily. "Oznamujeme dnes, že takzvaný mírový proces byl navždy pohřben. Svým bratrům v palestinské samosprávě vzkazuji, že musíme zaujmout jasné stanovisko... opustíme (mírový) proces z Osla, který nám přinesl jenom bolest a utrpení," řekl Haníja s odkazem na mírové rozhovory zahájené v 90. letech v norské metropoli. Počítalo se, že skončí dohodou o palestinském státu.

USA podle Iráku musejí předejít nebezpečným důsledkům svého kroku. "Americká vláda musí od tohoto rozhodnutí odstoupit, aby předešla nebezpečnému stupňování napětí, jež může roznítit extremismus a vyvolat příznivé podmínky pro terorismus. Varujeme před nebezpečnými důsledky tohoto rozhodnutí pro stabilitu regionu i světa," uvedla irácké vláda ve svém prohlášení.

Podobně jako Saúdská Arábie také Irák vyzval americkou administrativu, aby Trumpovo rozhodnutí zrušila. Ministerstvo zahraničí si předvolalo amerického velvyslance, aby mu předalo protest proti Trumpovu postupu.

Ke kritice se připojil také vlivný šíitský duchovní ajatolláh Alí Sistání. "Odsuzujeme to a nesouhlasíme s tím. Dotýká se to milionů Arabů a muslimů. Nic to nezmění na skutečnosti, že Jeruzalém je okupované území, které by se mělo vrátit pod palestinskou vládu bez ohledu na to, jak dlouho to potrvá," uvádí se v Sistáního prohlášení.

V Bagdádu se na protest proti Trumpovu rozhodnutí sešlo několik set Iráčanů. "Jeruzalém, to jsme my, Jeruzalém je arabský. Můžete porazit palmu, ale nedokážete vykořenit Jeruzalém z Palestiny ani z našich srdcí," prohlásil vůdce protestu Abdal Lafíf Himajm.

Témata:  HAMÁS Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) Izrael Jeruzalém

Související

Aktuálně se děje

25. července 2024 17:00

Šéfka EK vyzvala státy, aby nominovaly na eurokomisaře i ženy. Česko navrhlo jen Síkelu

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová ve čtvrtek zaslala české vládě dopis, v němž opět vyzvala, aby státy nominovaly na eurokomisaře jak muže, tak i ženu. Uvedl to úřad vlády na sociální síti X

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy