Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nelidské chování? Uprchlice potratila kvůli švýcarskému pohraničníkovi. Soud ho potřestal

Švýcarsko, ilustrační foto
Švýcarsko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Bern – Se sedmiměsíční podmínkou a pokutou odešel od soudu švýcarský pohraničník, který nerozpoznal vážný zdravotní stav syrské uprchlice v pokročilém stadiu těhotenství a poslal ji zpátky do Itálie. 

Syřanka silně krvácela a křičela bolestí, příslušník švýcarské pohraniční stráže přesto nerozpoznal vážnost situace. Žena, která byla v osmém měsíci, pak na cestě přímo ve vlaku porodila mrtvé dítě. K incidentu došlo v červenci 2014.

Vojenský soud v Bernu dnes muže odsoudil k sedmi měsícům vězení s podmínkou a pokutě 9000 švýcarských franků (téměř 200.000 Kč). Byl usvědčen z ublížení na těle z nedbalosti a z několikerého porušení služebních předpisů.

Případ se stal v pátek večer a pohraničník už měl po pracovní době. Manžel a sestra těhotné ženy údajně strážníka opakovaně prosili o pomoc. Švýcar ale všechny prosby ignoroval a rodině vyčítal, že se vydala na cestu s těhotnou ženou.

Žaloba pro pohraničníka žádala až sedm let vězení, neboť podle ní postrádal „jakoukoli lidskost".

Témata:  uprchlíci Švýcarsko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy