Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svět má strach z násilí: Trumpovo prohlášení o Jeruzalémě projedná RB OSN

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York/Jeruzalém - V New Yorku se dnes mimořádně sejde Rada bezpečnosti OSN, aby reagovala na středeční oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, který uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele. O jednání požádalo několik zemí, které Trumpův postup považují za možnou záminku k násilným reakcím.

Na Západním břehu Jordánu se čekají velké protesty a možné násilnosti poté, co hnutí Hamas ve čtvrtek vyzvalo k zahájení nového povstání proti Izraeli.

O svolání schůzky RB OSN požádalo osm zemí nesouhlasících s Trumpovým krokem: Británie, Francie, Itálie, Švédsko, Egypt, Senegal, Bolívie a Uruguay. Dá se očekávat, že na jednání patnáctičlenné rady zazní převážně kritická slova, neboť kromě od Izraele se k Trumpovu postupu staví většina zemí odmítavě či přinejmenším zdrženlivě. Rozhodnutí podle nich ohrožuje možnou budoucnost mírového procesu na Blízkém východě a přispívá ke zhoršení bezpečnostní situace.

Zástupci některých zemí tvrdí, že americký krok je právně neplatný, protože porušuje rezoluci rady z roku 1980.

Na palestinských územích i v některých arabských zemích se dnes očekávají velké protesty, kvůli nimž izraelská armáda posílí jednotky na Západním břehu Jordánu.

Témata:  Donald Trump Jeruzalém Izrael OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy