Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan navštívil tureckou menšinu v severovýchodním Řecku

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Komotini (Řecko) - Tureckou komunitu v Komotini v severovýchodním Řecku, které v minulosti patřilo k Osmanské říši, dnes navštívil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Erdogan je prvním tureckým prezidentem, který Řecko za posledních 65 let navštívil.

Ve čtvrtek Erdogan své hostitele popudil tvrzením, že Atény 130.000 příslušníků muslimské menšiny diskriminují, napsala dnes agentura Reuters.

"Učinili jsme velmi důležitá rozhodnutí, abychom uspokojili potřeby etnických Řeků, kteří jsou tureckými občany. Máme tedy právo očekávat, že se Řecko zachová stejně," prohlásil Erdogan před davem shromážděným u místní školy. Ankara často kritizuje Atény, že místní muslimské duchovní - známé jako muftíové - dosazují místo toho, aby uznaly ty, jež si zvolí místní obyvatelstvo.

Jednání s řeckým prezidentem Prokopisem Pavlopulosem ve čtvrtek poznamenal spor o mírovou smlouvu z Lausanne z roku 1923, která ustanovila budoucí vztahy obou zemí po vzájemném vojenském konfliktu.

Pavlopulos svému tureckému protějšku řekl, že smlouva "nepotřebuje revizi nebo aktualizaci". "Platí taková, jaká je," dodal s tím, že smlouva neposkytuje prostor pro územní spory a jasně stanovuje status muslimské menšiny v Řecku.

V Komotini přišly Erdogana přivítat stovky lidí. Jeho pobočníci nesli pytle, z nichž turecký prezident rozdával dětem hračky. Někteří lidé z davu, jímž si Erdogan razil cestu, provolávali "Vůdce". Akce se odehrála před tamní mešitou, na okolních budovách byli rozmístěni řečtí odstřelovači.

"Erdogan je v místní muslimské komunitě nesmírně oblíbený. Je to obyčejný muž a má blízko k lidem," řekl agentuře Reuters 57letý zemědělec Ahmet Hoca. "Co odpovíte, když se vás někdo zeptá, jestli máte raději svou matku, nebo svého otce? Máte rádi oba," komentuje pozici menšiny mezi Řeckem a Tureckem jeden z místních, 64letý Hussein Kara.

Témata:  Řecko Turecko Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy