Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vysoký diplomat OSN čtyři dny jednal v KLDR

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Pchjongjang - Vysoký diplomat Organizace Spojných národů opustil po čtyřech dnech jednání s představiteli ministerstva zahraničí Severní Koreu.

Náměstek generálního tajemníka OSN pro politické záležitosti Jeffrey Feltman přijel do země v době silného napětí na Korejském poloostrově vyvolaném sérií raketových a jaderných testů KLDR a byl prvním zástupcem OSN, který navštívil KLDR, po šesti letech. K detailům cesty se zatím odmítl vyjádřit s tím, že musí nejprve informovat generálního tajemníka OSN, napsala agentura AP.

Feltman se během svého pobytu v Severní Koreji sešel s ministrem zahraničí Ri Jong-hoem, jeho náměstkem Pak Mjong-kukem a také se zaměstnanci OSN, kteří v zemi působí. Do KLDR přijel na pozvání vlády v Pchjongjangu.

Severokorejská tisková agentura KCNA uvedla, že Feltman vyjádřil ochotu zmírnit napětí na Korejském poloostrově a uznal negativní dopady sankcí na humanitární pomoc pro zemi. Představitelé země a Feltman se podle zprávy KCNA, na kterou se odvolává agentura Reuters, shodli, že jeho návštěva pomohla prohloubit porozumění a dohodli se na pravidelné komunikaci.

Naposledy byl vysoký představitel OSN na návštěvě v Severní Koreji v roce 2011, kdy do KLDR zavítala hlavní koordinátorka humanitární pomoci OSN Valerie Amosová. O rok dříve byl v Severní Koreji Feltmanův předchůdce Lynn Pascoe. Feltman je nejvýše postaveným Američanem na sekretariátu OSN. Dříve pracoval pro americké ministerstvo zahraničí, v KLDR však nereprezentoval zájmy Spojených států.

V Severní Koreji působí šest agentur OSN s 50 zahraničními pracovníky.

Témata:  Severní Korea OSN (Organizace spojených národů) diplomacie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy